23 Mart, 2024

Antifiriz Nedir? Ne İşe Yarar?

Özellikle kışın çok daha fazla duymaya başladığımız antifiriz konusunda kapsamlı bir bilgi sunmak isterim. Araç motorunun fazla ısınarak hararet yapmasını önleyen şey, suyum devir daim yaparak dönmesi ve motoru soğutmasıdır. Bu devir daim sırasında su da ısınır. Suyun soğumasını sağlayan ise, havalandırma sistemidir. Döngüde herhangi bir aksaklık söz konusu olduğunda, motordan duman çıkar ve hatta aracın yanmasına yol açacak durumlar bile yaşanır.

Daha çok kış aylarında suyun donmasından kaynaklanan sebepten ötürü motor için gereklilik arz eden devir daim söz konusu olmaz. Bu durumda motorun yanma ve hatta çalışmama durumu baş gösterir. Antifiriz ise, motor için önemli bir vazifeyi yerine getiren su içerisine konularak donmasını engeller. Özellikle kışın hava sıcaklığının eksilerde gezindiği iller için suya antifiriz eklenmesi gerekir. Unutulmamalıdır ki, su sıfır derecede donar. Kış mevsiminde sıcaklığın eksilerden inmediği yerler için suya mutlaka antifiriz katılmalıdır.

Antifiriz Nedir? Ne İşe Yarar?
Antifiriz Nedir? Ne İşe Yarar?

Ne kadar antifiriz eklenmesi gerekir?

Bir nevi alkol türevi olarak ifade edebileceğimiz antifiriz, farklı renklerdedir. Kalitesine göre de donma seviyesi -50 veya -60 derecedir. Bazıları, su yerine antifiriz koyarak motor için sağlanması gereken devir daimî daha sağlıklı hale getireceğini düşünebilir. Ancak antifiriz suyla kullanıldığında donmaya karşı mukavemet edebilir. Dolayısıyla doğu illerimiz için antifiriz ve su karışımı yarı yarıya olmalıdır. Kışın daha normal geçtiği yerler içinde sudaki antifiriz oranı yüzde 30 kadar olabilir.

Antifiriz sadece suyun donmasını mı engeller?

Aracın çalışması için suyun donmaması gerekir. Bu antifirizin sağladığı önemli bir faydadır. Ancak daha farklı yararları da söz konusudur. Bir kere su devir daim sırasında motor aksamlarında kireçlenmeye neden olur. Zamanla bu kireçler su devir daimini engeller ve hararet gibi olumsuzluklarla sık karşılaşılmasına sebep olabilir. Antifiriz suda bulunan kireci çözüyor. Dolayısıyla motorun ve çeşitli arızların yaşanmasını önlüyor. Ayrıca suyun neden olabileceği paslanma gibi problemler de antifiriz sayesinde engellenebilir.

Antifiriz fiyatları

Sağladıkları fayda düşünüldüğünde fiyatları oldukça uygundur. Markalara göre fiyatları farklılık göstermekle beraber, ortalama bir antifiriz için ödenecek tutar 100-200 lira arasındadır.

  • Hararet Göstergesi Kaçta Olmalı? Araçlarda İdeal Motor Sıcaklığı
    6 Nisan, 2024
    Caner Parlak

    Hararet Göstergesi Kaçta Olmalı? Araçlarda İdeal Motor Sıcaklığı

    Araçlarınızın sağlığı ve performansı için motorun ideal sıcaklığını korumak son derece önemli olduğundan hararet göstergesi büyük önem taşır. Çünkü hararet göstergesinin doğru çalışması ve ideal sıcaklık aralığında olması motorun sağlıklı şekilde çalıştığının ...

  • Yağ Müşürü Nedir? Ne İşe Yarar?
    19 Mart, 2024
    Caner Parlak

    Yağ Müşürü Nedir? Ne İşe Yarar?

    Günümüzün modern otomobillerinde, motorun sağlığı ve performansı için pek çok önemli parça bulunur. Bu parçalardan biri de yağ müşürüdür. Yağ müşürü, motor yağ basınç sensörü olarak da bilinir. Dolayısıyla araç sahipleri için oldukça önemli bir parçadır.

  • Motor Yağı Kaçağı Nedir? Neden Olur?
    19 Mart, 2024
    Caner Parlak

    Motor Yağı Kaçağı Nedir? Neden Olur?

    Otomobiller, günlük yaşamımızda ulaşımın vazgeçilmez parçasıdır. Ancak araçlarımızın düzenli bakımı ve olası sorunlarıyla ilgilenmek, güvenli ve verimli sürüş deneyimi için son derece önemlidir. Araçlarda sıklıkla karşılaşılan, hayati önem taşıyan sorunlardan ...