26 Mart, 2024

Motor Yağı Ne Zaman Değişmeli? - Öneriler ve Sonuçlar

Vücutta kan, çöllerde su! İki önemli madde insanlık için neyse, motor için de motor yağı odur. Ama pek çok sürücünün dikkat etmediği bir nokta var. Motor yağı ne zaman değişmeli ve değişmezse ne olur? Yazımızda açıklıyoruz…

Yenilenen teknolojiye ayak uyduran araç üreticileri sürekli olarak motor üretiminde üstün teknoloji ile geliştirmektedirler. Buna göre motor içerisinde bulunan parçaların daha iyi yağlanması için motor yağı için de aynı şekilde geliştirmeler mevcuttur. Aracın üretim yılına göre motor yağları üretilmektedir.

Motor Yağı Değişiminin Önemi ve Zamanlaması

Uzmanlar eski araçlar için motor yağı değişim süresinin her 5 bin kilometrede bir olmasını tavsiye ediyor. Yeni nesil araçlar için ise bu kilometre 10 ila 15 bin arasına çekiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta da aracın kullanım kılavuzuna bakarak yağ değişimi için üretici tarafından tavsiye edilen kilometreye bakmak. Bazı araçlar için bu kilometre daha da uzun olabilir. Ancak ortalama bir araç için 12 bin kilometrede bir motor yağı değişimi iyi olacaktır. Araç üreticisi tarafından sürücüler için hazırlanan kullanım kılavuzu içerisinde hangi tür motor yağının uygun olacağı da yazar. Bunu da dikkate alarak motor yağı seçimi yazımızı okuyarak yaptığınızda, araç performansını korumuş olursunuz.

Motor Yağını Değiştirin Uyarısı Neden Olur?

Motor yağını değiştirin uyarısı, aracın motorunun sağlığı ve performansı için önemli bir göstergedir. Araç üreticileri, her aracın belirli bir yağ değişim aralığına sahip olduğunu belirtir. Bu aralığı uzun süre aşmak, motorun korunmasını zorlaştırır ve aşınma riskini artırır. Bir diğer neden ise yağ basınç oranın düşük olması yüksek ihtimal içerisindedir.

Motor yağı değiştirme süresini çok fazla uzattığınızda ise motor tarafından yerine getirilen üç farklı vazife aksamaya başlar. Isıtma, soğutma ve yağlamada, sızdırmazlık gibi motor tarafından icra edilen görevlerde sorunlar ortaya çıkmaya başlar.

Motor Yağı Değişimini İhmal Etmeyin: Zararları

Motor yağına muhtaç olmayan bir teknoloji çıkana kadar yağlamaya devam etmek gerekir. Aksi durumda yüksek performansı nedeniyle sevdiğiniz otomobilin bir süre sonra teklemeye başlamasına şaşıp kalabilirsiniz. Motor yağı değişmediğinde karşılaşabileceğiniz sorunlar ise şu şekilde:

  • Motordaki sürtünmeden kaynaklanan ısınma çok fazla olur. Buda metalleri eritir ve birbirlerine yapışması gibi sorunlar doğurur. Bu motorun stop durumuna geçmesi demektir.
  • Diğer bir problemde, yağda çok fazla birikmeye başlayan kirin filtreyi de işlevsiz kılmasıdır. Yağda birikerek kirin bir süre sonra filtreyi de doldurması, motorda çok fazla kirin dolmasına neden olur. Bu da motorun çalışma performansına büyük zararlar verir.
  • Yağ uzun süre kullanıldıkça özelliğini kaybeder ve bir zift haline gelir. Bu motor parçalarının aşırı yıpranması gibi sonuçlar meydana çıkarır.

Yapılması gereken oldukça basit! Her 12 bin kilometrede bir yağ değiştirmek. Böylece eskiyen yağın motora vereceği zarardan doğacak problemler için büyük masraf altına girmekten kurtulursunuz. Yağı değiştirmeyi ihmal etmek, çok daha maliyetli bir sonuç ile karşılaşmanız demektir. Aman dikkat!

  • Hararet Göstergesi Kaçta Olmalı? Araçlarda İdeal Motor Sıcaklığı
    6 Nisan, 2024
    Caner Parlak

    Hararet Göstergesi Kaçta Olmalı? Araçlarda İdeal Motor Sıcaklığı

    Araçlarınızın sağlığı ve performansı için motorun ideal sıcaklığını korumak son derece önemli olduğundan hararet göstergesi büyük önem taşır. Çünkü hararet göstergesinin doğru çalışması ve ideal sıcaklık aralığında olması motorun sağlıklı şekilde çalıştığının ...

  • Yağ Müşürü Nedir? Ne İşe Yarar?
    19 Mart, 2024
    Caner Parlak

    Yağ Müşürü Nedir? Ne İşe Yarar?

    Günümüzün modern otomobillerinde, motorun sağlığı ve performansı için pek çok önemli parça bulunur. Bu parçalardan biri de yağ müşürüdür. Yağ müşürü, motor yağ basınç sensörü olarak da bilinir. Dolayısıyla araç sahipleri için oldukça önemli bir parçadır.

  • Motor Yağı Kaçağı Nedir? Neden Olur?
    19 Mart, 2024
    Caner Parlak

    Motor Yağı Kaçağı Nedir? Neden Olur?

    Otomobiller, günlük yaşamımızda ulaşımın vazgeçilmez parçasıdır. Ancak araçlarımızın düzenli bakımı ve olası sorunlarıyla ilgilenmek, güvenli ve verimli sürüş deneyimi için son derece önemlidir. Araçlarda sıklıkla karşılaşılan, hayati önem taşıyan sorunlardan ...