23 Mart, 2024

Motor Yağı Seçimi ve Viskozite: Araç Bakımında Önemli İpuçları

Motor Yağı Numaralarının Anlamı Nedir? Viskozite Nedir?

Motor Yağı Numaralarının Anlamı Nedir? Viskozite Nedir?
Motor Yağı Numaralarının Anlamı Nedir? Viskozite Nedir?

Herkesin bildiği ama ne anlama geldiğini merak ettiği konulardan biridir. Her otomobil gruplarında, herkesin kafasında bir soru işareti, aracıma 5W40 yağ mı koysam , 10W40 mı yoksa 5W30 mu? Bir dünya motor yağlarının arasındaki bu rakamlar ne anlama geliyor? Her zaman en pahalısı en iyisi değildir, aracınızın için en iyisi kitapçığındaki verilere en uygun yağdır.

10W40 mı daha iyi 5W30 mu sorusunun cevabı yoktur, doğru soru aracıma uygun olan yağ 10W40 mıdır, 5W30 mu? şeklinde sorulmalıdır bu sorunun cevabı da otomobil üreticisinin yazdığı dokümanda mevcuttur.

Ve aracın kitapçığında yazan verilerden dışarı çıkmayın mühendisler boşuna yazmıyor o dokumanı

Viskozite Nedir?

Viskozite: Bir akışkanın akmaya karşı gösterdiği direnç olarak açıklanmaktadır. Örneğin, Balın viskozitesi yüksek , Suyun viskozitesi düşüktür.

5W30 Motor Yağ Rakamları Ne Anlama Gelmektedir?

5W Bu rakam yağın soğuk havalardaki akışkanlığının değeridir. Bu sayı ne kadar düşük ise kış aylarında o kadar akışkanlığa sahip olacaktır.

30 Bu rakam yağın yüksek sıcaklık altındaki akışkanlığını belirten değerdir. Bu değer ne kadar yüksek ise yüksek sıcaklıklarda yağ o adar akışkanlığa sahip olacaktır.

5W40 motor yağı ile 5W30 motor yağının karşılaştırması: Yukarıdaki bilgilere göre karşılaştıracak olursak 5W40 motor yağ, 5W30 motor yağ ile soğuk havalardaki akışkanlık performansında aynı olacak iken sıcak havalarda 5W30 motor yağına göre daha yüksek derecelere kadar akışkanlığını koruyabilecektir. Aynı şekilde 0W20 motor yağ da 5W30 motor yağına göre daha ince olacaktır.

Motor yağı incelik kalınlığında araca zarar verilir mi?

Motora olması gerekenden daha ince motor yağı koyarsanız aracınızın motoru yağ kaçıracaktır. Sekmanlardan yanma odasına veya contadan motor dışına sızdırma yapabilir.

Motor yağını motora olması gerekenden daha kalın yağ koyarsanız motorun komple yağlama yapması zor olacaktır. Yağ pompasını zorlayacaktır, yağ basıncı ile çalışan mekanik kısımlar daha geç çalışacaktır.

  • Yağ Müşürü Nedir? Ne İşe Yarar?
    19 Mart, 2024
    Caner Parlak

    Yağ Müşürü Nedir? Ne İşe Yarar?

    Günümüzün modern otomobillerinde, motorun sağlığı ve performansı için pek çok önemli parça bulunur. Bu parçalardan biri de yağ müşürüdür. Yağ müşürü, motor yağ basınç sensörü olarak da bilinir. Dolayısıyla araç sahipleri için oldukça önemli bir parçadır.

  • Motor Yağı Kaçağı Nedir? Neden Olur?
    19 Mart, 2024
    Caner Parlak

    Motor Yağı Kaçağı Nedir? Neden Olur?

    Otomobiller, günlük yaşamımızda ulaşımın vazgeçilmez parçasıdır. Ancak araçlarımızın düzenli bakımı ve olası sorunlarıyla ilgilenmek, güvenli ve verimli sürüş deneyimi için son derece önemlidir. Araçlarda sıklıkla karşılaşılan, hayati önem taşıyan sorunlardan ...

  • Tam Sentetik Motor Yağı Nedir? Ne İşe Yarar?
    20 Şubat, 2024
    Caner Parlak

    Tam Sentetik Motor Yağı Nedir? Ne İşe Yarar?

    Her araç sahibi için motor bakımı, güvenli ve uzun ömürlü bir sürüş deneyimi için hayati önem taşır. Bakımın temel taşlarından biri de doğru motor yağı seçimidir. Tam sentetik motor yağı modern motorların ihtiyaçlarını karşılayan, performanslarını artıran bir ...