26 Mart, 2024

Adblue Nedir? Ne İşe Yarar? Hangi Araçlarda Kullanılır?

AdBlue Nedir?

AdBlue son zamanlarda benzin istasyonlarında sık sık karşılaştığımız bir ürün haline gelmeye başlamıştır. Peki AdBlue nedir, nerelerde kullanılır? nasıl kullanılır? Sorularını sık sık duyar gibiyiz. Benzin istasyonlarında satıldığı için yakıt katkısı değildir, ekstra bir yakıt da değil veya AdBlue herhangi yakıt tasarrufu yapmanızı da sağlamaz.

Adblue Nedir?
Adblue Nedir?

AdBlue Ne İşe Yarar?

AdBlue tam anlamı ile emülsiyonları düşürmek amacı ile yapılmış olan SCR (Selective Catalytic Reduction) katalizörün iş yapması için kullanılan bir sıvıdır. AdBlue içerisinde bulunan %32,5 ‘i üre çözeltisi, %67,5 ise sudan oluşmaktadır. Burada karbonmonoksit gazı daha az zehirli olan karbondioksit gazına dönüşüyor. Bunun arkasından egzoz gazları DPF yani Dizel Partikül Filtresine gönderiliyor. Buradaki amaç mazot kurum üreten bir yapıya sahip olduğu için DPF bu kurumları tutacaktır ve doğaya salınmasını engelleyecektir.

AdBlue dediğimiz gibi herhangi bir yakıt katkısı değildir, yakıt tasarrufu yaptırmaz veya aracınıza herhangi bir performans sağlamaz. AdBlue aracınızın egzozundan çıkan zehirli gazı arındırarak çevreye temiz gaz bırakmasını sağlayan bir üründür. Bu yüzden AdBlue bittiğinde emülsiyon oranı yükseldiği için araçlar çalışmıyor ya da belli bir hızın üstüne çıkmıyor.

AdBlue Ne İşe Yarar?
AdBlue Ne İşe Yarar?

Adblue Hangi Araçlarda Kullanılır?

Euro 4, Euro 5 ve Euro 6 motorlarda ticari araçların genelinde, binek araçların ise yeni yeni kullanılmaya başlanmıştır. Aracınızı genel bakım için servise verdiğinizde AdBlue tankı da dolduruluyor, 10 bin ila 15 bin km arasında yolculuk yapabiliyorsunuz. AdBlue sayesinde egzoz gazları motoru terk edip egzoz manifoltundan geçtikten sonra öncelikle CRT yani standart oksijen ile tepkimeye sokan katalitik konvertöre giriyor. AdBlue, maliyetine değen bir yatırım olarak kabul edilebilir. Fiyatlar, yerel piyasa koşulları, marka tercihleri ve ambalaj büyüklükleri göz önüne alınarak değişiklik gösterebilir.  

Adblue Nasıl Kullanılır?
Adblue Nasıl Kullanılır?

Adblue Nasıl Kullanılır?

Adblue doldurma işlemi, genellikle aracın depo kapağı altında veya aracın dışında belirtilen bir bölgede gerçekleştirilir. Bu noktaya erişim sağladıktan sonra, özel olarak tasarlanmış Adblue şişelerini veya pompalarını kullanarak doldurma işlemini gerçekleştirmelisiniz. Bu aşamada taşmaları önlemek için dikkatli olmak önemlidir. Ancak yine de aracınız AdBlue’ unun bitişine dair bir sinyal veriyorsa, benzinliklerde karşınıza çıkacak AdBlue bidonlarından satın alabilirsiniz.

Adblue Nasıl Doldurulur?

AdBlue ‘ununda ayrı bir deposu bulunmaktadır. Dizel yakıt aldığınızda yakıt deposuna koyduğumuz gibi AdBlue ‘ununda kendi deposu vardır ve buraya konulmalıdır. Kesinlikle yakıtla aynı yere veya karıştırılmamalıdır.

Adblue Nereden Doldurulur?

Genellikle araçların yakıt deposunun yanında kendi haznesine doldurulmak için alan bulunmaktadır. Benzin istasyonlarında direkt tank içeriğinden veya küçük ambalajlar ile Adblue deposuna boşaltılabilir.

Adblue Nasıl Çalışır?

Adblue tam olarak burada işe yarıyor egzoz gazları DPF den çıktıktan sonra üstüne enjektör sayesinde AdBlue püskürtülüyor. Ondan sonra SCR dediğimiz katalitik konvektöre giriyor ve AdBlue ile NOx gazları tepkimeye girerek saf azot ve suya dönmüş oluyor. AdBlue sayesinde egzoz gazları motoru terk edip egzoz manifoltundan geçtikten sonra öncelikle CRT yani standart oksijen ile tepkimeye sokan katalitik konvertöre giriyor. Ancak, aracın emisyonlarını düşürerek çevre dostu bir sürüş sağlamak ve motor performansını optimize etmek için önemli bir rol oynamaktadır.

Adblue Nereden Alınır?
Adblue Nereden Alınır?

Adblue Nereden Alınır?

Adblue sıvısı genellikle akaryakıt istasyonlarında, oto yedek parça satan mağazalarda ve otomobil servis merkezlerinde bulunabilir. "Oilmarkt" gibi çeşitli online satış platformlarında da Adblue sıvısını bulabilir ve satın alabilirsiniz. AdBlue fiyatları, genellikle marka ve ambalaj boyutuna göre değişiklik gösterir. Bu özel sıvının litre cinsinden fiyatı, satıcıdan satıcıya ve kullanılan markaya bağlı olarak değişebilir. Genellikle özel deposuna doldurulan bu sıvının fiyatı, diğer araç bakım ürünleriyle karşılaştırıldığında biraz daha yüksek olabilir.  

Adblue Biterse Ne Olur?

Adblue genellikle dizel euro 4, euro 5 ve euro 6 araçlarda bulunmaktadır. Egzoz sistemlerinde dışarıya atılacak zehirli gazın temizlenmesi amacı ile kullanılan sıvıdır. Eğer adblue tankında sıvı biterse, aracın performansı düşer. Genellikle bitmeden önce aracın ön panelinde "Adblue eksik" olarak bizlere uyarı vermektedir. Eğer ki takviye veya ekleme yapılmazsa belirli KM sonrasında  araç hızlandırmasında sınırlandırma yaşanabilir. Bu nedenle Adblue'nun düzenli olarak kontrol edilmesi veya sürekli eklenmesi gereklidir.

Adblue Koymazsak Ne Olur?

Araç sahipleri adblue sıvısını koymayı ihmal ederlerse bir dizi sorunlar meydana gelebilmektedir. Bunların en başında; performans sorunları, egzoz emisyon sorunları, panelde sürekli uyarı verme, motor çalışmama gibi kritik sorunlar başımıza gelebilir. Sonuç olarak adblue sürekli eklenmesi hem aracımıza hem de çevremize karşı daha duyarlı olabiliriz.

Adblue Seviyesi Nedir?
Adblue Seviyesi Nedir?

Adblue Seviyesi Nedir?

Araç sahipleri, Adblue seviyelerini düzenli olarak kontrol etmelidir. Çoğu araç, Adblue seviyesi düşük olduğunda sürücüyü uyaracak bir uyarı sistemi bulundurur. Eğer Adblue seviyesi çok düşük veya tükenmişse, araç performansı sınırlanabilir ve hatta motor durabilir. Bu nedenle, Adblue seviyesini düzenli aralıklarla kontrol etmek ve gerekirse sıvıyı eklemek önemlidir. Her aracın kullanım kılavuzunda, Adblue seviyesini kontrol etme ve ekme konusunda spesifik bilgiler bulunmaktadır.

Adblue Hakkında Sıkça Sorulan Sorular? 

  • Araç AdBlue Uyarısından Sonra Kaç Km Gider? (“AdBlue biterse kaç km gider?”)

Adblue seviyesi çok düşük olduğunda veya tükenmişse, çoğu araç sürücüsüne bir uyarı mesajı gösterilir ve genellikle aracın performansı sınırlanır. Araç sahipleri, bu uyarıyı aldıklarında, mümkün olan en kısa sürede Adblue eklemelidirler.

  • Adblue Ne Kadar Gider? ("Kaç Km Dayanır?") 

Adblue'nin ne kadar gidebileceği (kaç kilometre dayanabileceği), aracın motoru, egzoz sistemi, sürüş koşulları ve sürücü davranışları gibi bir dizi faktöre bağlıdır.

  • AdBlue Ne Kadar Doldurulur?

Bir AdBlue deposu genellikle 5 litre ile 20 litre arasında değişen miktarlarda AdBlue alabilir. 

  • AdBlue Kullanmak Zorunlu Mu?

AdBlue kullanımı genellikle dizel motorlu araçlarda egzoz emisyonlarını kontrol etmek amacıyla zorunlu hale getirilmiştir.

  • Hararet Göstergesi Kaçta Olmalı? Araçlarda İdeal Motor Sıcaklığı
    6 Nisan, 2024
    Caner Parlak

    Hararet Göstergesi Kaçta Olmalı? Araçlarda İdeal Motor Sıcaklığı

    Araçlarınızın sağlığı ve performansı için motorun ideal sıcaklığını korumak son derece önemli olduğundan hararet göstergesi büyük önem taşır. Çünkü hararet göstergesinin doğru çalışması ve ideal sıcaklık aralığında olması motorun sağlıklı şekilde çalıştığının ...

  • Yağ Müşürü Nedir? Ne İşe Yarar?
    19 Mart, 2024
    Caner Parlak

    Yağ Müşürü Nedir? Ne İşe Yarar?

    Günümüzün modern otomobillerinde, motorun sağlığı ve performansı için pek çok önemli parça bulunur. Bu parçalardan biri de yağ müşürüdür. Yağ müşürü, motor yağ basınç sensörü olarak da bilinir. Dolayısıyla araç sahipleri için oldukça önemli bir parçadır.

  • Motor Yağı Kaçağı Nedir? Neden Olur?
    19 Mart, 2024
    Caner Parlak

    Motor Yağı Kaçağı Nedir? Neden Olur?

    Otomobiller, günlük yaşamımızda ulaşımın vazgeçilmez parçasıdır. Ancak araçlarımızın düzenli bakımı ve olası sorunlarıyla ilgilenmek, güvenli ve verimli sürüş deneyimi için son derece önemlidir. Araçlarda sıklıkla karşılaşılan, hayati önem taşıyan sorunlardan ...