23 Mart, 2024

Arabanızdan Gelen Seslerin Anlamı Nedir?

Araba bakımını düzenli aralıklarla yapmıyorsanız kısa sürede problemlerle karşılaşabilirsiniz. Aracınızdan çıkan sesler ise bunun en iyi habercisidir. Sürüş deneyimini olumsuz etkileyen sesler ve bunların anlamları hakkında bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Arabanızdan Gelen Seslerin Anlamı Nedir?
Arabanızdan Gelen Seslerin Anlamı Nedir?

Yüksek bir ıslık sesi geliyorsa

Islık sesi daha çok turbo aksamı bulunan araçlarda söz konusu olabilir. Rölantideyken karşılaşabilecek ıslık sesi motorda bir arızanın olmadığı haberini verse de; klima pompası, şarj dinamosu gibi aksamlar da bir sorun olabileceğini gösterir. Eğer sürüş sırasında ıslık sesi geliyorsa, turbo aksam içerisinde bir sorun olabileceğini ihtimal dahilindedir. Kısa sürede servise gidilmesi sürüş emniyeti açısından önemlidir.

Motordan gelen vuruntu sesleri

Uzun süre araç kullanan herkes bu sesin hayra alamet olmadığını bilir. Yüksek devirlerde gelmesi normal karşılanabilecek sesin çok düşük devirlerde de gelmiş olması motordaki önemli bir soruna işaret eder. Sürüşün daha güvenli olması için mutlaka servise gidilmesi ve aracın gösterilmesi gerekir.

Uğultu seslerinin gelmesi

Daha çok klima ve fanlarda meydana gelen bir sestir. Ancak motor aksamından gelebilecek uğultu volanlardaki arazının önemli bir habercisidir. Aynı zamanda bu ses, diferansiyel sistemlerdeki bir arızadan da kaynaklanabilir.

Park edilen yerdeki sıvıların anlamı

Sürüş sırasında ortaya çıkmayan sorunlar park halindeyken çıkabilir. Özellikle fren hidrolik yağ, hidrolik direksiyon ve motor yağ gibi sıvıların park halindeyken boşalması söz konusu olabilir. Bu duruma dikkat edildiğinde sürüş esnasında güvenliği riske atacak durumlar önlenebilir.

  1. Suyun berrak ve yağ kıvamından bulunması hidrolik direksiyon sıvısının aktığına işaret edebilir. Bunu anlamak için pompada sızıntı olup olmadığına bakmanız gerekir.
  2. Sıvının yoğun, kaygan ve zif gibi olması yağ aksamlarındaki sorunun bir işaretidir. Bu durumda yağ deposunda ne kadar kayıp olduğuna bakabilirsiniz.
  3. En önemli kontrol edilecek kısımsa, tekerlerin içerisinde meydana gelen sıvılaşma söz konusu olduysa yapılması gerekir.

Sürtme sesinin anlamı nedir?

Sürtme sesi motorda birçok arızanın söz konusu olduğunun habercisidir. Ancak yağdaki azalma veya yağın özelliğini kaybetmesinden dolayı da araç aksamlarının sürtünmesi sonucunda kaba bir meydana gelir. Otomatik şanzımanlı araçlardaki yağ ömrünün dolması da bu sese neden olur. Son olarak kötü yol şartlarında araç sürdüyseniz, çakıl taşları fren balataları arasına girmiştir ve bunlar ses çıkarıyordur.

  • Egzozdan Siyah Duman ve Egzozdan Beyaz Duman Çıkması
    24 Nisan, 2024
    Caner Parlak

    Egzozdan Siyah Duman ve Egzozdan Beyaz Duman Çıkması

    Otomobillerde egzoz dumanı görmek, genellikle bir sorunun habercisidir ve aracın performansı ile çevresel etkileri üzerinde ciddi problemlere yol açabilir. Egzozdan siyah duman çıkması çevreye zarar verebilir, ancak en önemlisi aracın motor sağlığı hakkında ö...

  • Hararet Göstergesi Kaçta Olmalı? Araçlarda İdeal Motor Sıcaklığı
    6 Nisan, 2024
    Caner Parlak

    Hararet Göstergesi Kaçta Olmalı? Araçlarda İdeal Motor Sıcaklığı

    Araçlarınızın sağlığı ve performansı için motorun ideal sıcaklığını korumak son derece önemli olduğundan hararet göstergesi büyük önem taşır. Çünkü hararet göstergesinin doğru çalışması ve ideal sıcaklık aralığında olması motorun sağlıklı şekilde çalıştığının ...

  • Yağ Müşürü Nedir? Ne İşe Yarar?
    19 Mart, 2024
    Caner Parlak

    Yağ Müşürü Nedir? Ne İşe Yarar?

    Günümüzün modern otomobillerinde, motorun sağlığı ve performansı için pek çok önemli parça bulunur. Bu parçalardan biri de yağ müşürüdür. Yağ müşürü, motor yağ basınç sensörü olarak da bilinir. Dolayısıyla araç sahipleri için oldukça önemli bir parçadır.