23 Mart, 2024

Dizel Araç Bakımında Neye Dikkat Edilmelidir?

Günümüzde otomobiller içerisinde en çok tercih edilen yakıt türü dizeldir. Bunun sebebi hem daha iyi performans göstermesi hem de yakıt tasarrufu sağlamasıdır. Benzinli araçlar için ise bunu söylemek mümkün değildir. Benzin fiyatlarının düşük olması da yanı sıra yakıt yakımında dizel araçlara oranla daha fazla tüketim sağlanmaktadır. Bundan dolayı dizel araçlara olan ilgi artmaktadır.

Dizel Araç Bakımı İpuçları

Dizel motor sistemi, yakıtın ateşlenmesiyle ortaya çıkan ısıyla faaliyet gösteriyor. Bu çalışma sisteminin performansını korumak için bakımının düzenli bir şekilde yerine getirilmesi lazımdır. İşte dizel araçlar için bakım hususunda dikkat edilecekler…

Dizel Araç Bakımı İpuçları
Dizel Araç Bakımı İpuçları

Motor Aksamı Bakımları

Dizel motor aksamları düzenli bir bakımdan geçmesi gerekir. Ateşleme sistemlerinin iyi çalışması buna bağlıdır. Akaryakıt borusu, kelepçeler, hava ve su dolaşım sistemlerine özellikle dikkat edilmesi gerekir.

Motor Sesini Dinlemek

Dizel motorlarda arıza meydana geldiğinde motor sesinde değişmeler meydana gelir. Bu nedenle aracın sağlıklı olduğu zamanlardaki sesini iyi tanımalısınız. Sürüş esnasında veya çalıştırırken söz konusu seste bir değişiklik hissediyorsanız, tedbir almalısınız.

Motor Yağ bakımı

Dizel araçlarda yağ bakımı oldukça önemlidir. Ateşleme sistemleri benzinli araçlara göre farklılık arz eden dizellerde yağ oldukça değerli bir unsurdur. Bu nedenle araç kitapçığında belirtilen süreler içerisinde mutlaka yağ değişimlerinin gerçekleşmesi gerekir. Eğer aracı, arazi şartları kötü yerlerde kullanıyorsanız, yağ değişimini daha kısa süreler içerisinde yerine getirmelisiniz.

Araç İçi ve Dış Bakımı: Temizlik ve Kaporta Koruma

Her ne kadar aracın motor bakımı oldukça önemliyse de araç içerisinin ve kaportasının da bakıma ihtiyacı var. Bunların birisi umursanmadığı zaman araçtan sağlamak istediğiniz uzun süreli fayda daha kısa sürebilir. Araç içerisinin hijyen olması adına yapılacak temizlikler, klimaların kirden arındırılması, koltuk ve döşemelerin yabancı maddeler içermemesi gibi bakımlar yapılması gerekir.

Dış kaporta için de benzeri bir bakım yapmalısınız. Cilalama ve parlatma işlemlerinin yanı sıra, dış kaportayı koruyacak losyonları da araç bakımına dahil edebilirsiniz. Böylece araç ömrü daha uzun olacak ve uzun süreli kaliteli bir performans elde edeceksiniz.

  • Hararet Göstergesi Kaçta Olmalı? Araçlarda İdeal Motor Sıcaklığı
    6 Nisan, 2024
    Caner Parlak

    Hararet Göstergesi Kaçta Olmalı? Araçlarda İdeal Motor Sıcaklığı

    Araçlarınızın sağlığı ve performansı için motorun ideal sıcaklığını korumak son derece önemli olduğundan hararet göstergesi büyük önem taşır. Çünkü hararet göstergesinin doğru çalışması ve ideal sıcaklık aralığında olması motorun sağlıklı şekilde çalıştığının ...

  • Yağ Müşürü Nedir? Ne İşe Yarar?
    19 Mart, 2024
    Caner Parlak

    Yağ Müşürü Nedir? Ne İşe Yarar?

    Günümüzün modern otomobillerinde, motorun sağlığı ve performansı için pek çok önemli parça bulunur. Bu parçalardan biri de yağ müşürüdür. Yağ müşürü, motor yağ basınç sensörü olarak da bilinir. Dolayısıyla araç sahipleri için oldukça önemli bir parçadır.

  • Motor Yağı Kaçağı Nedir? Neden Olur?
    19 Mart, 2024
    Caner Parlak

    Motor Yağı Kaçağı Nedir? Neden Olur?

    Otomobiller, günlük yaşamımızda ulaşımın vazgeçilmez parçasıdır. Ancak araçlarımızın düzenli bakımı ve olası sorunlarıyla ilgilenmek, güvenli ve verimli sürüş deneyimi için son derece önemlidir. Araçlarda sıklıkla karşılaşılan, hayati önem taşıyan sorunlardan ...