26 Mart, 2024

Yakıt Tercihinde Doğru Karar: Benzin mi, LPG mi?

Ülkemizde eskisi gibi benzine büyük zamlar yapılmıyor. Ancak kurdaki artışlar ister istemez dışarıdan dolarla satın alınan yakıtların iç piyasada zamlanmasına ve diğer ülkelere nazaran daha pahalı yakıt kullanmamıza neden oluyor. Yakıttan elde edilen ÖTV vergisinden de devletin vazgeçmemesi, pahalılığın ikinci bir sebebini oluşturuyor. LPG mi, benzin mi kıyaslamasına geçmeden önce bir müjdeli haber daha vermek isterim. Latin Amerika ülkeleriyle yapılan anlaşmalar uygulamaya konulursa, ülkemize daha ucuza yakıt girişi sağlanmış olacak.

Yakıt Tercihinde Doğru Karar: Benzin mi, LPG mi?
Yakıt Tercihinde Doğru Karar: Benzin mi, LPG mi?

LPG Neden Tercih Ediliyor?

LPG’nin tercih edilmesinin sebebi, mükemmel bir performans ortaya koyması değil. Asıl ve en büyük neden, yakıta daha az para harcama gayretidir. Benzine göre LPG, daha ucuza tedarik ediliyor. Bunun sebebi, LPG gazı alınan ülkelerle kendi para birimimiz cinsinden alışverişin gerçekleşmesi. Ekonomi kurumları tarafından kendi para birimimiz üzerinden elde edilen avantajlar ticaret yaptığımız her ülkeyle gerçekleştirilmeye çalışılıyor.

LPG için iyi bir LPG kitinin takılması ve bunun belli periyotlarla kontrol ettirilmesi ek bir maliyet yaratır. Ayrıca benzinli aracın LPG kullanmaya başlaması motorun ömrünü kısaltır. Kısa sürede birtakım arızların çıkması söz konusudur. Bunlara rağmen uzun mesafeli yolculuğu çok fazla yapan araçlar yakıt tasarrufu sağlamak adına LPG tercih edebilir. Ama bu, motorun daha çabuk yıpranması anlamına gelir.

Benzinli Araç Performans Sunar

Benzinli bir aracın sunduğu performans LPG’li araçtan çok daha iyidir. Ancak uzun vadede benzin çok daha yakıt maliyeti ortaya çıkarttığı için bütçesini düşünenler için tercih edilebilir olmaktan çıkıyor. Şehir içi ulaşımda benzinli araçların kullanılması daha yaygın ancak uzun yolculuklar için benzinli araçlar çok daha yakıt harcar. Bu da bütçe için yük olabilir. Benzinli bir aracın arıza çıkarması, performansında bir azalma söz konusu olması LPG’li araca göre çok daha azdır.

Benzin mi Daha Karlı LPG mi?

Benzinli araca en iyi alternatif dizeldir. Ancak benzinli bir araç aldıysanız, bu durumda LPG’ye geçiş yapmanız için yakıt maliyetinizi baz almalısınız. Yakıt için harcadığınız aylık gider sürdürülebilir değilse aracınızı değiştirmeyi veya LPG’ye geçerek yakıta daha az para harcamayı düşünebilirsiniz.

  • Hararet Göstergesi Kaçta Olmalı? Araçlarda İdeal Motor Sıcaklığı
    6 Nisan, 2024
    Caner Parlak

    Hararet Göstergesi Kaçta Olmalı? Araçlarda İdeal Motor Sıcaklığı

    Araçlarınızın sağlığı ve performansı için motorun ideal sıcaklığını korumak son derece önemli olduğundan hararet göstergesi büyük önem taşır. Çünkü hararet göstergesinin doğru çalışması ve ideal sıcaklık aralığında olması motorun sağlıklı şekilde çalıştığının ...

  • Yağ Müşürü Nedir? Ne İşe Yarar?
    19 Mart, 2024
    Caner Parlak

    Yağ Müşürü Nedir? Ne İşe Yarar?

    Günümüzün modern otomobillerinde, motorun sağlığı ve performansı için pek çok önemli parça bulunur. Bu parçalardan biri de yağ müşürüdür. Yağ müşürü, motor yağ basınç sensörü olarak da bilinir. Dolayısıyla araç sahipleri için oldukça önemli bir parçadır.

  • Motor Yağı Kaçağı Nedir? Neden Olur?
    19 Mart, 2024
    Caner Parlak

    Motor Yağı Kaçağı Nedir? Neden Olur?

    Otomobiller, günlük yaşamımızda ulaşımın vazgeçilmez parçasıdır. Ancak araçlarımızın düzenli bakımı ve olası sorunlarıyla ilgilenmek, güvenli ve verimli sürüş deneyimi için son derece önemlidir. Araçlarda sıklıkla karşılaşılan, hayati önem taşıyan sorunlardan ...