23 Mart, 2024

Motor Yağ Son Kullanma Tarihi Nedir? Madeni Yağ Nedir?

Madeni Yağ Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Madeni yağlar; değişik viskozitedeki baz yağlar ve bu baz yağlara katılan, aşınmayı, paslanmayı, köpürmeyi oksitlenmeyi önleyici, vizkozite ayarlayıcı, dispersiyon ve basınca dayanıklılık gibi fiziksel ve kimyasal özellikler kazandırıcı çeşitli katıklar ile harmanlaması ve muhtelif ambalajlara doldurulması işlemine tabi tutulmak suretiyle imal edilirler. Ayrıca, petrol esaslı olmayan ve kimyasal sentez yöntemleriyle elde edilen sentetik yağlar da sağladığı üstün kimyasal ve fiziksel özellikleri nedeniyle madeni yağ imalatında kullanılmaktadır.

Otomotiv yağları; (motor yağları, dişli, rulman ve yatak yağları, transmisyon yağları, makine yağları, gresler, tam sentetik yağlar, vb.)

Endüstriyel yağlar; (ısıl işlem yağları, metal, deri ve tekstil makine yağları, hidrolik yağlar, şanzıman ve kızak yağları, pas önleyici ve çözücü müstahzar yağlar, tam sentetik endüstriyel yağlar vb.) olarak sınıflandırılırlar.

Motor Yağ Son Kullanma Tarihi Nedir?
Motor Yağ Son Kullanma Tarihi Nedir?

Madeni Yağların Görevi Nedir?

En mükemmel şekilde üretilmiş parçaların yüzeylerinde bile tam bir düzgünlük ve parlaklık sağlanamaz. Yüzeyde asperit adı verilen, çok küçük ve ancak mikroskopla görülebilen girinti ve çıkıntılar vardır. İki kuru yüzey birbirine temas ettiğinde, bu girinti ve çıkıntılar yüzeylerin hareketine karşı direnç gösterir. Bu dirence “sürtünme” denir. Yağlayıcıların esas görevi, yüzeyler arasındaki bu sürtünmeyi azaltmak, birbirleriyle temas halindeki yüzeyler arasında film tabakası oluşturarak iki katı cismi birbirinden ayırmak ve parçaların kolay hareketini sağlamaktır.

Yazımızda bulunan bilgilerin devamı için lütfen linke tıklayınız.

http://www.kmo.org.tr/resimler/ekler/7f0d795528ae7c7_ek.pdf?tipi=4&turu=R&sube=0 adresinden alıntı yapılmıştır.

Madeni Yağ ve Motor Yağlarının Son Kullanma Tarihi Nedir?

Madeni yağların veya motor yağların üretimi esnasında saklama ambalajlarının üzerinde üretim tarihi yazılı bulunmaktadır. Ama motor yağlarının üzerine üretim tarihi yazılı olmasına rağmen son kullanma tarihi hakkında bizlere herhangi bir bilgi verilmemektedir. Yapılan araştırmaya göre saklama koşullarına bakılarak, motor yağlarının son kullanma tarihi üretim tarihinden itibaren 5 (beş) yıldır. Endüstriyel yağların son kullanma tarihi ise 10 (on) yıldır. Gres yağlarında ise son kullanma tarihi 15 (on beş) yıldır.

Buradan Motor Yağı Numaralarının Anlamı Nedir? Viskozite Nedir? konumuza bakabilirsiniz.

  • Egzozdan Siyah Duman ve Egzozdan Beyaz Duman Çıkması
    24 Nisan, 2024
    Caner Parlak

    Egzozdan Siyah Duman ve Egzozdan Beyaz Duman Çıkması

    Otomobillerde egzoz dumanı görmek, genellikle bir sorunun habercisidir ve aracın performansı ile çevresel etkileri üzerinde ciddi problemlere yol açabilir. Egzozdan siyah duman çıkması çevreye zarar verebilir, ancak en önemlisi aracın motor sağlığı hakkında ö...

  • Hararet Göstergesi Kaçta Olmalı? Araçlarda İdeal Motor Sıcaklığı
    6 Nisan, 2024
    Caner Parlak

    Hararet Göstergesi Kaçta Olmalı? Araçlarda İdeal Motor Sıcaklığı

    Araçlarınızın sağlığı ve performansı için motorun ideal sıcaklığını korumak son derece önemli olduğundan hararet göstergesi büyük önem taşır. Çünkü hararet göstergesinin doğru çalışması ve ideal sıcaklık aralığında olması motorun sağlıklı şekilde çalıştığının ...

  • Yağ Müşürü Nedir? Ne İşe Yarar?
    19 Mart, 2024
    Caner Parlak

    Yağ Müşürü Nedir? Ne İşe Yarar?

    Günümüzün modern otomobillerinde, motorun sağlığı ve performansı için pek çok önemli parça bulunur. Bu parçalardan biri de yağ müşürüdür. Yağ müşürü, motor yağ basınç sensörü olarak da bilinir. Dolayısıyla araç sahipleri için oldukça önemli bir parçadır.