23 Mart, 2024

Otomobil Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yıl sonu yaklaşırken araba dünyasındaki tüm otomobil üreticileri araçlarının yeni model ve yeni tasarımlarını öne sürmektedirler. Otomobil almadan önce nelere dikkat etmeliyiz. Alacağımız aracın dizel mi ya da benzinli mi vs. gibi düşünceler kafamızı karıştırabilir. Bu yazımızda sizlere araç alırken nelere dikkat etmeliyiz onun hakkında fikirlerimizi sunduk.

Sıfır Araç Alımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu konulara daha önce değinen olmadığı için açık açık yazmak gerektiğini düşünüyorum.

Öncelikle almayı düşündüğümüz aracı bayiden çıkarmadan ve teslim almadan önce kesinlikle ve kesinlikle bayiinin servisine indirip tamamen hatasız olduğuna dair ekspertiz yaptırılmalı ve bu rapor imzalı ve kaşeli olarak belgelenmelidir. Alınan bu rapor yarın karşımıza çıkacak bayii ya da fabrikasyon hatanın veya hataların çözümü için sizlere yasal bir güvence olacaktır. Verdiğiniz onca paranın tam olarak karşılığını almak için bu gibi uyarılara dikkat etmeliyiz.

Otomobil Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Otomobil Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İkinci El Araç Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

İkinci el araç alırken dikkat edilmesi gereken birçok unsur vardır. Aksi takdirde, sorunlarla karşılaşabilir, aracı gerçek piyasa değerinin çok daha üstüne satın alabilir veya aldığınız araçtan memnun kalmayabilir ve zarar edebilirsiniz. Öncelikle yetkili servis bakımlı ve tüm bakım onarım ve hasar kayıtları kilometreleri ile kayıtlı olan araçları almaya özen gösteriniz. İlk sahibinden satılan araçları almaya özen gösteriniz. Bu ve bunun gibi dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda sizler için maddeledik;

İkinci El Araç Alımında Uzman Tavsiyeleri

  • Beğendiğimiz aracın şasi ve motor numarasının ruhsatla uyuştuğunu araç bilgilerinin plakasının marka ve modelinin doğru olduğuna bakınız ve emin olunuz.
  • Aracın ruhsatındaki ilk tescil tarihinin aracın model yılı ile aynı olduğundan emin olunuz (pert veya ticariden çıkma olmadığına emin olmak için)
  • Aracın plaka, şasi no ve motor no sorgusu 5664 üzerinden yapınız.
  • Sigortacınız aracılığı ile aracın pert raporu ve ağır hasar kaydı olmadığına ve kaçıncı sahibi olacağınızı öğrenin. Çok fazla el değiştirmiş araçların büyük bir sıkıntıları olabileceğini unutmayınız.
  • Alacağınız aracın kaporta aksamında değişen ve boyanan parçaları olmayan kazasız araçları seçmeye çalışın veya ne kadar az boyanan veya değişen parça var ise o kadar makbul olacaktır.
  • Mümkün olduğu kadar düşük km li ve bakımlı araçları almaya çalışınız.
  • Kesinlikle şasiler, ana direkler, bagaj havuzu düzeltilmiş, hava yastıkları açılmış veya tamir görmüş araçları almamaya özen gösterin.
  • Aracın içini dışını iyi inceleyin, ortalama bi kullanıcıda bakımları düzenli yapılmış özenle kullanılmış bi araç 200-250 bin km ye kadar pek yıpranmaz. Eğer araç içi ve dışı çok yıpranmış ise km’sinden şüphe duymalısınız. Piyasada 5 yaşını geçmiş birçok aracın km sinin düşürülmüş olduğunu unutmayınız.
  • Uzaktaki satıcıya kesinlikle sanal ortamlardan banka veya PTT havalesi ile kaparo olarak para veya başka zinet değeri olan meta ve menkul göndermeyiniz.
  • Almayı düşündüğünüz aracı kesinlikle ve kesinlikle yetkili servisinde veya 2. el ekspertizde muayene ettiriniz ve raporu ile satıcının söylediklerinin tuttuğuna emin olunuz.
  • Aracınızı satarken çek senet veya taksit dahil başka ödeme türleri ile satmayın sadece nakit işlem yapınız.
  • Noter hariç hiçbir yerde almayı düşündüğünüz araca para veya ödeme yapmayınız.
  • Aldığınız aracın yedek anahtarı ve kullanım kılavuzlarını tam ve eksiksiz olarak teslim alınız.
  • Yağ Müşürü Nedir? Ne İşe Yarar?
    19 Mart, 2024
    Caner Parlak

    Yağ Müşürü Nedir? Ne İşe Yarar?

    Günümüzün modern otomobillerinde, motorun sağlığı ve performansı için pek çok önemli parça bulunur. Bu parçalardan biri de yağ müşürüdür. Yağ müşürü, motor yağ basınç sensörü olarak da bilinir. Dolayısıyla araç sahipleri için oldukça önemli bir parçadır.

  • Motor Yağı Kaçağı Nedir? Neden Olur?
    19 Mart, 2024
    Caner Parlak

    Motor Yağı Kaçağı Nedir? Neden Olur?

    Otomobiller, günlük yaşamımızda ulaşımın vazgeçilmez parçasıdır. Ancak araçlarımızın düzenli bakımı ve olası sorunlarıyla ilgilenmek, güvenli ve verimli sürüş deneyimi için son derece önemlidir. Araçlarda sıklıkla karşılaşılan, hayati önem taşıyan sorunlardan ...

  • Tam Sentetik Motor Yağı Nedir? Ne İşe Yarar?
    20 Şubat, 2024
    Caner Parlak

    Tam Sentetik Motor Yağı Nedir? Ne İşe Yarar?

    Her araç sahibi için motor bakımı, güvenli ve uzun ömürlü bir sürüş deneyimi için hayati önem taşır. Bakımın temel taşlarından biri de doğru motor yağı seçimidir. Tam sentetik motor yağı modern motorların ihtiyaçlarını karşılayan, performanslarını artıran bir ...