26 Mart, 2024

Araç Viteste mi, Boşta mı Daha Fazla Yakıt Tüketir?

Bu konumuzda uzun süredir konuşulan konu olan otomobiller viteste mi yoksa boşta mı daha çok yakıt tüketir konusunda bilgilerimizi paylaşacağız.

Neden Viteste Gitmeliyiz?

Aracınızda motorunuz ısındıysa ve enjektörlü bir araca sahipseniz yolda giderken hiçbir zaman boşa atmanız tavsiye edilmez, yokuş aşağı veya şehir içinde fark etmez, boşa atılmaması gerektiği söylenir. Bunun sebebi de aracınız vitesteyken tekerlerden gelen hareketin yokuş aşağı giderken aracın kendi yer çekimi ivmesiyle yaptığı hareket motora aktarılır, motoru çevirir ve böylece motor durmaz. Motor devam ettiği için enjektörlerden içeriye yakıt yollamayı keserler yakıt yakımını 0’a düşürür.

Araç Viteste mi, Boşta mı Daha Fazla Yakıt Tüketir?
Araç Viteste mi, Boşta mı Daha Fazla Yakıt Tüketir?

Yokuş Aşağı İken Doğru Vites Seçimi

Yokuş aşağı giderken fazla hızımız olmadan beşinci vitese taktık aracımızın devri 1100 – 1200 devir arasında gittiğinde bu devir çok düşük olduğu için motor kontrol ünitesi motorun içine az da olsa yakıt yollayacaktır. 1100 – 1200 olan devrimizi otomatik olarak 1300 – 1400 devre çıkararak stop etmemesini sağlayacaktır. Aracımızın motoru sıcaksa ve yokuş aşağı giderken devrimiz 2500 civarında vitese takılı olarak iniyor isek motor hiç yakıt alamayacak ve yakıt yakımını 0’a düşürecektir.

Araç Boşta İken Yakıt Tüketimi Nasıl?

Araç vites boşta iken yol alıyor ise, motorla tekerlekler arasındaki bağı keseriz. Artı olarak tekerlekler hareket ediyor, gelen hareketi motora aktaramadığı için motor kendi kendini çevirmeye başlıyor ve içeriye yakıt alımı yapıyor. Araç rölantideymiş gibi herhangi bir yerde durduğumuzda yaktığı yakıtı yakmaya başlıyor. Vitese takarak hiç yakıt yakmadan giderken daha yüksek yakıt tüketimine sebep olmuş oluyoruz. Aracımızı boşa alarak yol yapmak frenlerde ve birçok konuda dezavantaj olacaktır.

Araç Kullanımında Yakıt Verimliliği

Aracımız eğer ki karbüratörlü ise zaten bir fark olmayacaktır. Karbüratör sistemleri mekanik bir aksam olduğu için motorumuz otomatik olarak içeriye yakıtı çekecektir, yokuş aşağı vitesle veya boşta dâhi olsa fark etmeyecek yakıt yakacaktır.

Aracımız vitesteyken yokuş aşağı yüksek devirde indiğimizde motora zarar vermez mi sorusu geliyor akıllara arkadaşlar motorun içinde yanma olmayacağı için segmanlar genişlemeyecek bu yüzden motor bloğuna sürtünme olmayacaktır. Sadece motor içinde pistonlar yukarı aşağı hareket edecek motorun dönümünü devam ettirecektir.

  • Egzozdan Siyah Duman ve Egzozdan Beyaz Duman Çıkması
    24 Nisan, 2024
    Caner Parlak

    Egzozdan Siyah Duman ve Egzozdan Beyaz Duman Çıkması

    Otomobillerde egzoz dumanı görmek, genellikle bir sorunun habercisidir ve aracın performansı ile çevresel etkileri üzerinde ciddi problemlere yol açabilir. Egzozdan siyah duman çıkması çevreye zarar verebilir, ancak en önemlisi aracın motor sağlığı hakkında ö...

  • Hararet Göstergesi Kaçta Olmalı? Araçlarda İdeal Motor Sıcaklığı
    6 Nisan, 2024
    Caner Parlak

    Hararet Göstergesi Kaçta Olmalı? Araçlarda İdeal Motor Sıcaklığı

    Araçlarınızın sağlığı ve performansı için motorun ideal sıcaklığını korumak son derece önemli olduğundan hararet göstergesi büyük önem taşır. Çünkü hararet göstergesinin doğru çalışması ve ideal sıcaklık aralığında olması motorun sağlıklı şekilde çalıştığının ...

  • Yağ Müşürü Nedir? Ne İşe Yarar?
    19 Mart, 2024
    Caner Parlak

    Yağ Müşürü Nedir? Ne İşe Yarar?

    Günümüzün modern otomobillerinde, motorun sağlığı ve performansı için pek çok önemli parça bulunur. Bu parçalardan biri de yağ müşürüdür. Yağ müşürü, motor yağ basınç sensörü olarak da bilinir. Dolayısıyla araç sahipleri için oldukça önemli bir parçadır.