26 Mart, 2024

Kış Lastikleri Hakkında Önemli Bilgiler ve Seçim Kriterleri

Ülkemizdeki sürücüler kış mevsimi için kullanılması gereken kar lastiklerini mevzuattan doğan zorunluluk söz konusu olunca alışkanlık haline getirdiler. Ancak zorunlu mevzuat ve cezalar olmasına rağmen kış lastiği kullanmadan trafiğe çıkan sürücüler de yok değil. Bu durumun yarattığı karmaşıklığı 2017 senesinin ilk haftalarında düşen karla beraber yaşadık. Yolda kalan araçların trafiği tehlikeye atmasından sonra gündem yine kış lastiği oldu.

Kış Lastikleri Hakkında Önemli Bilgiler ve Seçim Kriterleri
Kış Lastikleri Hakkında Önemli Bilgiler ve Seçim Kriterleri

Kar Beklemeden Kış Lastiği Kullanımının Önemi

Kış lastiklerinizi takmak için karın yağmasını beklemek zorunda değilsiniz. Mevzuatta bununla ilgili tarih belirlenmiş olsa da sürücüler ağırdan alarak kar yağmasını bekleyebiliyor. Halbuki bazı illerimizde kar yağışı gözükmese bile kar lastiklerinin kullanılması trafik güvenliği açısından yine zorunluluk arz ediyor. Çünkü kış lastikleri sadece karlı havalar için değil, sıcakların 10 derecenin altına düşmesi halinde kullanımı trafik güvenliği için önem arz etmeye başlıyor.

Kış lastikleri özel bir imalattır. Soğuk, yağışlı ve karlı hava koşullarına yönelik dayanıklıdır. Yaz lastiklerinin soğuk havalarda donması ve buna bağlı olarak yol tutuşunda meydana gelen performans düşüklüğü birçok kaza yaşanmasına sebep oluyor. Kış lastikleri ise; çamur, yağmur, kar ve aşırı soğukta bile lastik özelliğini koruyabiliyor. Esnekliğinin korunması yol tutuş performansını olumsuz etkilemiyor. Ayrıca özel tasarlanan diş yapısı nedeniyle de karlı zeminde daha iyi mesafe kat edilmesine imkân tanıyor.

En İyi Kış Lastiği Nasıl Seçilir?

Soğuk havalarda sertleşme yaşayan yaz lastikleri, fren kabiliyetinden, yol tutuşundaki etkinliğine kadar her şeyini kaybeder. Bu da yol trafiği açısından önemli bir tehlike yaratır. Kar lastiğinde ise bu durumların hiçbiri yaşanmaz ve frenden yol tutuşuna kadar çok büyük kayıplar söz konusu olmaz. Kar lastiklerine sahip olan kişiler tedbir olarak kar zincirlerini de araçlarında bulundurmaları gerekir. Çünkü kar yağışının çok yoğun olduğu zamanda kar lastikleriyle ilerleyebilmek de mümkün olmayabilir.

Aracınız için de hangi kar lastiğini kullanmanız gerektiğini konusunda kullanım kılavuzundan yararlanmanız gerekir. Her araç üreticisi hangi özelliklere sahip kar lastiklerinin araç performansına en iyi şekilde katkı sağlayacağını açıklar. Bu yöndeki tavsiyeye bakarak, sizin için en uygun olan markayı seçebilirsiniz.

  • Egzozdan Siyah Duman ve Egzozdan Beyaz Duman Çıkması
    24 Nisan, 2024
    Caner Parlak

    Egzozdan Siyah Duman ve Egzozdan Beyaz Duman Çıkması

    Otomobillerde egzoz dumanı görmek, genellikle bir sorunun habercisidir ve aracın performansı ile çevresel etkileri üzerinde ciddi problemlere yol açabilir. Egzozdan siyah duman çıkması çevreye zarar verebilir, ancak en önemlisi aracın motor sağlığı hakkında ö...

  • Hararet Göstergesi Kaçta Olmalı? Araçlarda İdeal Motor Sıcaklığı
    6 Nisan, 2024
    Caner Parlak

    Hararet Göstergesi Kaçta Olmalı? Araçlarda İdeal Motor Sıcaklığı

    Araçlarınızın sağlığı ve performansı için motorun ideal sıcaklığını korumak son derece önemli olduğundan hararet göstergesi büyük önem taşır. Çünkü hararet göstergesinin doğru çalışması ve ideal sıcaklık aralığında olması motorun sağlıklı şekilde çalıştığının ...

  • Yağ Müşürü Nedir? Ne İşe Yarar?
    19 Mart, 2024
    Caner Parlak

    Yağ Müşürü Nedir? Ne İşe Yarar?

    Günümüzün modern otomobillerinde, motorun sağlığı ve performansı için pek çok önemli parça bulunur. Bu parçalardan biri de yağ müşürüdür. Yağ müşürü, motor yağ basınç sensörü olarak da bilinir. Dolayısıyla araç sahipleri için oldukça önemli bir parçadır.